De zorgbank

Een dystopische toekomst van ons zorgstelsel.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 waren concurrentie en marktwerking in de zorg belangrijke thema’s. Rond verkiezingstijd worden er altijd heel veel proefballonnetjes opgelaten, vaak met het doel om een maatschappelijke discussie op gang te brengen.
Persoonlijk ben ik van mening dat meer marktwerking op een aantal vlakken iets toe kan voegen, maar alleen als de overheid de grenzen hiervan scherp aftekent en sterk bewaakt. Daar zag het echter niet naar uit, en mijn fantasie sloeg op hol.
Wat nou als de verzekeraars en zorgaanbieders de vrije hand kregen en bijvoorbeeld volledig konden bepalen hoe duur een procedure is en welke kwaliteit het mag hebben? Laten we eerlijk zijn, ze zouden voor het geld kiezen, en heel veel mensen in onze maatschappij zouden niet langer de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen en zich niet kunnen verzekeren.
Voor dit ontwerp ging ik op zoek naar uitersten, en ik bedacht een nieuwe voedselbank-achtige organisatie voor de gezondheidszorg. Als je te arm bent om je zorg te betalen, dan meld je je aan. Deze “Zorgbank” wordt gerund door artsen, verpleegsters en ander medisch personeel, allen van mening dat ieder mens recht heeft op goede zorg. Ik gebruikte een registratiesysteem van de nazi’s als inspiratiebron om aan te tonen hoe belachelijk de hele situatie eruit zou kunnen zien.
Het werkt als volgt:

Stap 1: Gegevens

Na een schriftelijke verklaring van je huisarts word je medisch gekeurd door een arts van de Zorgbank. Na afloop van deze keuring krijg je een medisch paspoort met daarop je naam, je adres, je diagnose en wanneer je deze gekregen hebt, welke medicijnen je gebruikt, hoe levensbedreigend de diagnose is, hoeveel kinderen je hebt en de erfelijkheid van deze diagnose.

Stap 2: Het ontvangen van medicijnen

Met je medisch paspoort kun je een bonnenboekje ophalen. Hierin worden de bonnen geplakt die je na je diagnose recht geven op medicijnen. Dit alles wordt natuurlijk streng in de gaten gehouden, zodat armlastige mensen hun bonnen niet doorverkopen.

Stap 3: Orgaantransplantatie

Stel nou dat je héél erg ziek bent, zo ontzettend ziek dat je bijvoorbeeld een donororgaan nodig hebt, dan krijg je dit handige spaarboekje. Iedere keer als je voor behandeling opgenomen wordt in het ziekenhuis krijg je een zegeltje, tot je boekje vol is en je je nieuwe orgaan af kunt halen.
Laten we hopen dat het nooit zover hoeft te komen.